Friday, April 3, 2009

Istorija Studentskog kendo kluba

Osnovna ideja Studentskog kendo kluba je da deci, pre svega, pruži mogućnost izbora pravilnog fizičkog i vaspitnog razvoja kroz praktikovanje veštine kendo-a. Tokom treninga deca razvijaju svoje motoričke i koordinacijske sposobnosti. Takođe, uče se disciplini, samokontoli i prepoznavanju autoriteta. Kroz vredan rad i zalaganje na treningu stiču znanja i usavršavaju veštinu, što pomaže u sticanju i razvijanju samopouzdanja.

Studentski kendo klub, datira iz 2008. godine, kada je grupa entuzijasta, majstori Kendo saveza Srbije, odlučila da ovu drevnu veštinu dalekog Japana približi mlađim generacijama. Organizovane su mnogobrojne promocije u osnovnim školama na Novom Beogradu. Uz podršku nastavnika fizičkog vaspitanja deci je pružena mogućnost da se na časovima fizičkog praktično upoznaju i oprobaju u kendo-u. Na ovaj način sa kendo-om se upoznalo preko 400 dece raznih uzrasta.



Letnja škola kendo-a startovala je 01. juna 2008. godine u Osnovnoj školi “Užička Republika” na Novom Beogradu. Školu je organizovala i treninge vodila Jovana Lujić, majstor kendo-a 3.DAN. Škola je trajala tri meseca, zaključno sa avgustom. Zbog velikog interesovanja ukazala se potreba za kontinuiranim vežbanjem kendoa-a u ovom kraju grada, pa je odlučeno da se oformi klub.

Klub je počeo sa radom 01.09.2008. godine iako je kao takav registrovan u Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije još januara 2007.godine. U maju 2007.g. na Generlnoj skupštini Kendo saveza Srbije, klub je postao punopravni član saveza.



Prvo javno pojavljivanje “Studentskog kendo kluba” bilo je na Hungary cup-u u Budimpešti u julu mesecu 2008.g. “Studentski kendo klub” je učestvovao na ekipnom prvenstvu Novog Sada u oktobru 2008.g. u Novom Sadu. Osam članova kluba učestvovalo je na seminaru u Bečeju novembra meseca 2008.g., koji je organizovao Kendo savez Srbije, a vodio tehnički direktor saveza Nebojša Zrnović, majstor kendo-a 5.DAN. U decembru iste godine Kendo savez Srbije organizovao je još jedan seminar koji su vodili gosti iz Nemačke: Uve Kumpf (kendo 7.DAN) i Kazuko Kumpf (kendo 5.DAN), na kome je učestvovalo pet članova našeg kluba. Na Otvorenom prvenstvu Beograda za kyu-ove, članovi Studentskog kendo kluba Vladimir Đokić i Andrej Gota osvojili su nagrade za borbeni duh.

Linkovi domaćih klubova